torsdag 26 maj 2016

Beskrivning på spets-rygg

IMG_0170
IMG_0280 En sådan här stor spetsapplikation har jag velat testa länge, så jag blev självklart glad när 3exter tog in sådana alldeles nyligen.
Mönster: Avritat från ett köpe-linne, men det är lite modifierat så att axlarna skulle bli lika breda som applikationens översta flärpar. Dessutom har jag ändrat lite grann på andra sätt (urringning, längd och insnitt). Tanken var att spetsen skulle vara på ryggen, men jag var tvungen att testa tvärtom och vända på linnet när det var klart. Det blev fint det med, bara lite mer vågat.
IMG_0154
Som jag skrev här ovan började jag med att ändra axlarna så att de blev lika breda som spetsen. Jag dubbelkollade även hur bred spetsen var i sin helhet så att det passade ryggen. Nu passade den perfekt för mitt mönster, men annars hade jag flyttat ärmsömmen. Det finns ju dessutom lite flexibilitet i spetsen.
När mönsterdelarna hade klippts ut limmade jag fast det på bakstycket med spraylim.
IMG_0160
Sedan började det som tog mest tid. Jag sicksackade fast spetsapplikationen i ytterkanten hela vägen från ena axeln till den andra. Till sist klippte jag bort allt tyg bakom applikationen.
Som sista moment på monteringen av plagget kantade jag framstycket och sydde ihop axelsömmarna. Sedan bandkantade jag hela ärmöppningen. Som ni ser på live-bilden ovan är alltså ytterkanten mot ärmhålan kantad. Men det gör man ju som man vill.

torsdag 12 maj 2016

Tyllhjärta med applikationssöm

Tyllhjärtat fick jag inspiration av från en tjej, Celinda, i facebookgruppen ”ViSytokiga”. Hon hade gjort en så fin sådan på ryggen på en tröja till sig själv, fast med spets.
 Hur jag sydde hjärtat
Först nålade jag fast  tyllbandet och sydde fast det med en raksöm för att hålla det på plats. Sedan limmade jag på ett kaffefilter på baksidan för att det strechiga tyget inte skulle töjas av alla stygn. Egentligen brukar jag använda TotallyStable vid applikationer (rivbart mellanlägg), men det var tyvärr slut. Efter det följde jag mina vanliga inställningar för applikationer (här är hur jag gör applikationer) men var noga med att sömmens bredd skulle täcka resårbandet.
Material: Viking Blå från ZnokViking Blå från Znok, det randiga tyget är köpt hos Znok för länge sedan och jag är osäker på  om det var Znoks egna eller Lillestoffs.Mudden kommer från TyglyckaTyllbandet och knappen kommer från 3exter, liksomstorlekslappen.


onsdag 11 maj 2016

Maritimt med mycket detaljer

När jag fick detta tyg visat för mig föll jag direkt. När det kommer till det marina temat är det nästan alltid rätt. Detta tyg kommer från Tygaffären(Lagerströmsplatsen, Göteborg) och är en tryckt bomullschambray. Det fanns även i en ljusare variant. Mudden på byxorna kommer från Tyglycka.

Vita detaljer (främst kjolen) och detaljer i offwhite  (främst byxorna) kändes självklart och som ni ser satsade jag stort på detaljerna som kommer från3exter.


Nedan följer länkar till några av sybehören:
Stor rosett bruten vit på byxan, stor rosett vit på kjolen, vit strechig spets på kjolens översta volang, vit 40 mm tyll på kjolens nedre volanf, spetsapplikation ankare, applikation skeppsrattnappclips reptryckt band rope & anchorsmarinblå O-ring




tisdag 10 maj 2016

Nya samarbeten


Den som följer 3exter på Facebook har kanske redan sett att det är nya samarbeten som påbörjats. Tyg med matchande sybehör är ju väldigt roligt och uppskattat av många. I detta fall är det samarbete mellan 3exter och Liandlo. Först ut blev ett återtryck av denna glada katt på turkos bakgrund som fick en matchande knapp.
Som ni ser på bilden ovan så tyckte dottern att knapparna och tyget var fina. Det fick bli lite klapp och kram och sedan ville hon prova. Hon blev lite stött när hon fick reda på att koftorna inte var i hennes storlek. Det struntade hon för övrigt i och trängde på sig den ena som var lite för kort i ärmen och midjan. Annars blev det riktigt bra.Men som tur är har jag lite tyg kvar som kan bli ett plagg till henne. 
Jag har ju köpt en ny maskin, en BabyLock Ovation (köpt på Tygaffären här i Göteborg) och BabyLock är ju väldigt stabil i täcksömmarna. Både Coverstichversionen och kombimaskinerna. Annars kan hoppstygn ibland bli ett problem när man kör över skarvar med många lager. Här passade jag på att testa 2 olika sätt. På den rosa körde jag täcksömmen på mudden och på den svarta körde jag täcksömmen på kattyget. Det blev inte ett enda hoppstygn, dock råkade jag glida fel på några ställen .



Material: 
Jersey tyg katt turkos GOTSTryckknappar katt Liandlo från 3exter ochlaxrosa mudd från Tyglycka













tisdag 3 maj 2016

Kantning som extra detaljer


Vikresår runt halsen som fortsätter i en knut
Att fålla och kanta med vikresår eller spets ger en extra fin detalj samtidigt som det i många fall är lättare än kantband och vanlig fåll. Till dessa 2 klänningar har jag använt samma klänningsmönster (läs mer om hur den är gjord här).

Klänning med rosa vikresår:

Vanligtvis när jag kantar med vikresår gör jag på samma sätt som med vanligt kantband när det kommer till att fästa. Men denna gång klippte jag ett litet jack mitt fram som jag sedan började och slutade vid. Ändarna som blev över använde jag till att knyta en liten knut. Med andra ord är det betydligt enklare att genomföra och samtidigt ger det en liten extra detalj.
Material: Bambi från Znok och rosa vikresårmed vita prickar samt rosett från 3exter.


Klänning med spetsrosett:

Rakt över sömmarna som jag sytt ihop över- och understycke med, har jag sytt fast spets. Jag har börjat mitt fram på sidan och låtit lite spets hänga både i början och i slutet så jag kunde göra en liten rosett. 
Material: Spetsen är ljust puderrosa och kommer från 3exter. Den mörkgrå mudden som jag kantat med kommer från Tyglycka.


Strechspets sydd runt midjan, knuten som en rosett